EquInnoLab

Equestrian Sports Innovation Center

EquInnoLab

Equestrian Sports Innovation Center
Over ons

Meer over EquInnoLab

Het EquInnoLab wordt de plaats waar ambitieuze ruiters, wetenschappers en studenten samenwerken om de sportprestaties van ruiters en amazones te verbeteren. Dit doel wordt nagestreefd door middel van testen en analyseren van ruiter-paard combinaties. Het EquInnoLab staat onder leiding van een driekoppig team bestaande uit Alain Broft MSc PDEng, deskundige Linda Roost MSc en Grand Prix-amazone en Lichte Tour-jurylid Jenny Schreven. Dit jong en gevarieerd team streeft ernaar innovatie en “out-of-the-box” denken in te zetten om efficiënter te trainen naar verbeterde prestaties.

Vanuit het EquInnoLab zijn er samenwerkingen aangegaan met experts op het gebied van bewegingsanalyse. Hierdoor is er een top of the line expert team gecreëerd dat in staat is om sportprestaties te optimaliseren. Er wordt credibiliteit verschaft door continu te spiegelen met Sport & Technology, Limburg Paardensport en Topsport Limburg.

Startend met de goodwill van Dressuurstal Schreven BV, primaire zakenpartner van het EquInnoLab, zal het EquInnoLab zich vestigen op de locatie van Dressuurstal Schreven BV. Gebruik makende van de al bekende naam van Dressuurstal Schreven BV zal er ook een test/wedstrijd team opgezet worden door EquInnoLab, Dressage Stable Schreven Competition Team, om paard-ruiter combinaties onder contract mee te laten werken aan innovatie in de paardensport. Het Dressage Stable Schreven Competition Team zal bestaan uit een groep van zes talentvolle ruiters die door intensieve begeleiding en met behulp van verschillende metingen in de praktijk, testen en toepassen wat de wetenschappers onderzoeken.

De Nederlandse paardensport staat al jaren garant voor vele Nederlandse medailles tijdens EK’s, WK’s en Olympische Spelen. “Orange is the new gold” kopte de internationale pers. Maar de andere landen staan niet stil en de concurrentie komt steeds dichter bij. Om ook in de toekomst de medailles binnen te blijven slepen moet er nu geïnvesteerd worden in onderzoeken naar de verbetering van de sportprestaties. Er is op dit moment weinig bekend over de invloed van de ruiter op de prestatie van de combinatie. Hoe kan een ruiter nog beter leren rijden? Hoe kunnen talentvolle jonge ruiters gescout worden? Is de kwaliteit van de ruiter “meetbaar”?

Omdat dressuursport een jurysport is die visueel beoordeeld wordt, zal er in het begin een geavanceerd camerasysteem gebruikt worden om de trainingen van paard-ruiter combinaties vast te leggen. Hiermee zal het EquInnoLab metingen en analyses gaan uitvoeren op grote aantallen ruiters en paarden van verschillende niveaus en leeftijden om zo veel mogelijk data te verzamelen om antwoord te geven op verschillende vraagstukken. De combinatie van het innovatieve (net gelanceerde) camerasystemen en analysesystemen in combinatie met bewegingswetenschappers en een lichte tour jurylid vormt een solide basis voor innovatie. En waarborgt de nastreving van richtlijnen van de Nederlandse paardensportbond en de FEI (internationale bond).

De onderneming start met simpele analyses van dressuurproeven en parallel de samenstelling van een testteam. Ondertussen wordt de onderneming op de achtergrond verder ontwikkeld zodat, op termijn, door middel van ondersteuning van onder andere studenten van de HAS Hogeschool, Wageningen Universiteit, VU Amsterdam en TU Delft/Eindhoven Fontys Sporthogeschool? een trainingsprogramma ontwikkeld kan worden. Studenten krijgen dan de mogelijkheid om hun afstudeeronderzoek op deze locatie uit te voeren.

Bij het EquInnoLab staat innovatie centraal en wordt gezocht naar samenwerking met ontwikkelaars van sensoren en analaysemethoden om samen verbeteringen van paard-ruitercombinaties in de sport na te streven. Zowel nationaal als internationaal.

In beginsel zal EquInnoLab zich richten op de dressuursport. Vanuit hier is er doorgroeipotentieel richting eventing en springen. Eventing is al bekend met metingen tijdens de cross, maar het onderdeel dressuur is vaak doorslaggevend voor de winnaar van het evenement. Hierdoor zal het EquInnoLab ook erg interessant zijn voor deze groep paardensporters. Ook paralympische ruiters kunnen bij het EquInnoLab terecht.

EnglishDutch